AJ Beirens

Gemeentebestuur huldigt nieuwsmaker AJ Beirens

Op donderdag 30 januari 2014 heeft het gemeentebestuur in aanwezigheid van Cas Goossens, ere-administrateur-generaal van de BRTN, in het stadhuis van Heist nieuwsmaker AJ Beirens in de bloemetjes gezet. Meer dan 30 jaar lang leverde de lokale correspondent een stroom van onafhankelijk nieuws aan op zijn blog ORO-Nieuws (Onafhankelijk Radionieuws Oostkust). Op 31 december 2013 maakte hij daar een eind aan. AJ ontving van de burgemeester een horloge en heel wat lovende woorden. “Persoonlijk ken ik geen enkele andere journalist die zodanig de kunst beheerst om complexe onderwerpen te herschrijven in korte, simpele bewoordingen die jan-en-alleman begrijpt”, vertelde Graaf Lippens in zijn speech. “Wat ik aan AJ Beirens echter nog het meest bewonder is zijn strikte naleving van de deontologische code van de journalist, het respecteren van persembargo’s en zijn discretie over zaken die off the record aan hem werden toevertrouwd”, aldus de burgervader.

De voorbije dertig jaar leverde AJ Beirens het nieuws van Zeebrugge en Knokke-Heist aan de lokale omroepen Radio Dynamo en Paradijs, de VRT, tot zelfs in Engeland aan de BBC en TVS. In 1987 was zijn stem in onberispelijk Oxford-English nagenoeg dagelijks te horen in de nieuwsuitzendingen van BBC Radio Kent, naar aanleiding van de ramp met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge.

ORO-Nieuws is dan wel stopgezet, maar AJ Beirens is nog steeds correspondent van VRT-radio en –televisie. In die hoedanigheid blijft hij nauwgezet de gemeenteraadszittingen en plaatselijke politiek op de voet volgen en houdt hij nog steeds de vinger aan de pols van al wat er leeft aan de Oostkust.

AJ Beirens werd geboren in Brugge in mei 1947. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in radio, nieuws en de Engelse taal. Na zijn studies Germaanse filologie in Gent, werkte hij 11 jaar lang in Zeebrugge als accountant en verantwoordelijke public relations bij de Britse veermaatschappij Townsend Thoresen.

Toen een Vanguard van de dochterfirma Invicta Airways in 1973 neerstortte in Zwitserland, maakte hij als vertegenwoordiger van het bedrijf deel uit van het “Flugunfall Untersuchungsteam” in Basel.

Vanaf 1970 verzorgde AJ, als hobby, ook ‘North Sea Goes DX’ en het Unicef-programma “Our World in Action” voor de Engelstalige dienst van de toenmalige zeezender RNI. Onder een pseudoniem presenteerde hij verder nog Engelse programma’s voor Radio Atlantis. Enige jaren na het verdwijnen van de zeezenders gaf hij toe aan de aanhoudende lokroep van het radiomaken. Toen men in Italië het monopolie van de RAI ongrondwettelijk verklaarde werd hij in 1979 in Ventimiglia medestichter van Radio Nova International, dat op FM krachtig naar de Franse Azurenkust uitzond.

Een jaar later werd hem gevraagd om in Dublin en in de Verenigde Staten de uitbouw voor te bereiden van de zeezender Radio Paradijs. In Baja Californië maakte hij destijds kennis met de grote voorbeeldomroep “The Mighty 690”.

Toen ook in België lokale en regionale radio mogelijk werd, publiceerde AJ “Het Lokale Radioboek”. Het was het allereerste handboek over radio-maken in de Nederlandse taal. In 1982 werd hij station manager bij Combo, een bedrijf dat in Knokke-Heist en omstreken meerdere radiosta-tions beheerde, waaronder de pionieromroepen Radio Dynamo en Radio Paradijs. Bijna gelijktijdig startte hij met het nieuwsagentschap Onafhan-kelijk Radionieuws Oostkust. Meer dan 30 jaar leverde hij aldus nieuws aan de lokale omroepen, de VRT en in Engeland de BBC en TVS. Zo was in 1987 AJ’s stem zowat dagelijks in Engeland te horen in de nieuwsuitzendingen van BBC Radio Kent, naar aanleiding van de ramp met de “Herald of Free Enterprise” in Zeebrugge. Naast het redactiewerk bij de ORO nieuwscel heeft hij de voorbije jaren ook de geschiedenis van de visserij tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Het resultaat, het lijvige boekwerk “Vlucht naar Penzance”, verscheen in 2010.

tekst: KH Vandaag

foto’s: Christel Bedert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s