Manu Potin

Manu Potin, de aangespoelde bioloog

“Koop alstublieft geen schildpadden!”

BLANKENERBGE  – De dierenverzorging in SEA LIFE staat onder leiding van bioloog Manu Potin. Deze zo goed als perfect Nederlandstalige Fransman werd geboren in Noord-Frankrijk en was werkzaam in SEA LIFE Parijs toen hij de kans kreeg naar Blankenberge te migreren.

171_POR1_W02171_POR2_W02

Nu we het begin zijn  van 2014 blikt Manu terug op verschillende hoogtepunten in zijn SEA LIFE carrière. “De introductie van de Amazonia in 2005 was een grote verandering voor SEA LIFE die daarvoor enkel koudwatertanken had met noodzeevissen. Dat was educatief interessant voor de kindjes maar met zijn grijze vissen en grijze stenen was het niet mooi. Door de introductie van een stukje Amazoneleven in SEA LIFE kwamen planten en vissen met veel kleur binnen. We creëerden warmte binnen het gebouw.” Een tweede topmoment binnen de geschiedenis van SEA LIFE was de opstart van het schildpaddeneiland. “Het is twee jaar nu dat SEA LIFE is erkend als schildpadopvangcentrum voor kleine waterschildpadden. Mensen die schildpadjes in huis hebben en ze niet meer kunnen houden omdat ze te groot geworden zijn, kunnen ze naar ons brengen.” In den beginnen maakte SEA LIFE iets te goed reclame voor zijn opvangcentrum

“Na één maand hadden we al 250 schildpadjes. Momenteel zijn we gestopt met het promoten van ons centrum maar als iemand belt met de vraag om een schildpad op te vangen, gaan we deze zeker meenemen. Ondertussen zijn we ook een adoptieprogramma opgestart en kunnen mensen die een schildpadje willen er bij ons een adopteren. Voorwaarde is wel dat ze een correcte installatie in huis hebben en de schildpadjes in optimale omstandigheden kunnen houden. We vragen daar bewijsmateriaal van, voor er kan geadopteerd worden. We kunnen niet genoeg benadrukken dat mensen echt geen schildpadden meer mogen kopen.” Een derde memorabele verandering vindt Manu de introductie van het blackbox concept. “SEA LIFE Blankenberge heeft vele aquaria die onveranderd blijven. Maar sinds enkele jaren hebben we een thematank die elk jaar een dier toont die we in Blankenberge nog niet hebben gezien. Dat maakt het interessant voor de bezoekers, maar ook voor ons. Elke keer opnieuw vraagt het van ons veel werk om de blackbox correct te ontwerpen. De blackbox is een concept dat loopt in samenwerking met andere SEALIFE centra en blijft telkens een jaar ter plaatse. Momenteel is nog de kwallendisco te zien.”

SEA LIFE is uiteraard ook goed gekend voor zijn zeehonden Rescue Center. “De verzorging van een aangespoelde zeehond kost ons 2.500 à 3.000 euro. Mensen die willen kunnen een zeehond adopteren voor 500 euro. Daarmee komen ze een deel tegemoet aan kosten voor de verzorging van het beestje. In ruil mogen ze een jaar lang onbeperkt SEA LIFE bezoeken, hun zeehond een naam geven en bij vrijlating op het strand de poort van hun kooitje openen.” Het adoptieprogramma is zeer populair. Er is een adoptieouder die al negen zeehonden heeft geadopteerd en nu op de wachtlijst staat voor een tiende. Alle opgevangen dieren worden na herstel terug uitgezet. “Want het zijn wilde  dieren. Ze behoren niet aan ons.” Tenzij het dier zo gekwetst is dat het niet terug naar de natuur kan, zoals Stevie, de blinde zeehond die in SEA LIFE verblijft. De vrijgelaten dieren krijgen elk een tag aan de flippers met een identificatie  nummer en een chip. “Wij hebben al berichten gekregen uit Frankrijk en Nederland dat zeehonden die bij ons als pup werden behandeld, werden gespot als volwassen dieren.  Ze worden vaak gezien langs de kust van Duinkerke, maar er zijn er ook al gespot in de Baai van de Somme en we kregen zelfs al foto’s uit de baai van de Mont St. Michel. Onze grijze zeehonden worden meestal gespot aan de Engelse kusten omdat ze graag tussen de rotsen leven.”

Manu, vlot sprekende Fransman

Het overkomt ons niet alle dagen dat we een interview met een geboren Fransman in vloeiend Nederlands kunnen afwerken. Manu Potin leerde zijn Nederlands tussen de vissen, lacht hij.

Een cursus Nederlands voor anderstaligen volgde hij niet. “Ik woon in Blankenberge,” vertelt hij. “Ik heb mijn Nederlands hier geleerd, ter plaatse. Dat was in het begin wel moeilijk. Iedereen praatte Frans tegen mij of Engels. Ik heb moeten duwen om Nederlands te kunnen praten.” Blankenberge is ondertussen zijn thuis geworden maar, benadrukt hij, hij blijft Fransman. “Ik vind Vlaanderen een heel leuke plek om te leven. Ik voel me op mijn gemak hier. Ik heb lang in Frankrijk gewoond dus ik kan vergelijken en jullie gaan het niet geloven maar administratief is hier veel makkelijker dan in Frankrijk. De levensstandaard in Vlaanderen is veel beter, als je een beetje zoekt, is er werk, de mensen zijn proper, zeker hier aan de kust. Ze halen geen vissen uit de aquaria om ermee op de foto te gaan zoals ze in Parijs wel doen en ze gaan ook niet kloppen op de aquaria, iets waar de vissen zeer gestrest van worden. En zelf ben ik als Fransman door mijn SEA LIFE collega’s in Blankenberge zeer goed ontvangen, zelfs opvangen, net zoals de zeehondjes.” Met die zeehondjes heeft Manu momenteel de handen vol.  “Tijdens de maanden januari en februari zitten we vol met zeehondjes in quarantaine. De kleinste zeehondjes die we in huis hebben, kunnen nog niet zelfstandig eten. We voeden ze met vissoep en als ze wat toe gesterkt zijn met haring en makreel. Momenteel verzetten we dagelijks 125kg haring en makreel per dag. Met de stijgende visprijzen bezorgt die heel wat kopzorgen aan onze manager.” Terwijl wordt ook al de volgende paasvakantie voorbereid. Dan houdt SEA LIFe een ‘turtle fest’ waarbij de  focus zal gelegd worden op de schildpadden die ze opvangen en op de Californische gehandicapte zeeschildpad die in de Ocean Tank woont.

Manu Potin…

Na zijn studies in Noord-Frankrijk, kon Manu Potin in SEA LIFE Parijs nabij Disneyland starten als bioloog en dierenverzorger. “Werken tussen vissen, haaien en kleine zeepaardjes was iets wat ik al altijd had willen doen,” zegt hij. “Toen in 2003 de mogelijkheid kwam naar SEA LIFE Blankenberge te verhuizen, heb ik geen moment getwijfeld. In Blankenberge kreeg ik de kans niet alleen met vissen maar ook met zeezoogdieren en vogels te werken.” De voorbije tien jaar zag de bioloog SEA LIFE Blankenberge kwalitatief groeien, al droomt hij vandaag nog een echt koraalrif in SEA LIFE en de introductie van flamingo’s, pelikanen, capibara’s. “En eigenlijk alle beestjes die een link hebben met water, als ze maar met de pootjes in het water leven.” SEA LIFE Centre Blankenberge, Koning Albert I laan 116, 8370 Blankenberge is te bezoeken elke dag vanaf 10u. Het leven in de Ocean Tank en het zeehonden rescue centre is ook te volgen op de webcam. www.sealife.be.

Uit de Streekkrant van 9 januari 2014.

tekst: Christel Bedert

Foto’s: Fonz www.dekrantvanblankenberge.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s