Cedric Dumont

Cedric Dumont

Extreem sporter in een extreem bedrijfsleven

KNOKKE-HEIST – Tussen twee vluchten naar Dubai door is Red Bull atleet Cedric Dumont (42)eventjes in zijn thuisbasis Knokke-Heist waar hij tot rust kan komen, werkt, geniet van de zee en van zijn zoontje Harvey.

“Sinds een jaar of vier geef ik keynotes en seminaries aan bedrijven. Mijn hoofdtopic is werken rond het hyperbewustzijn. Mijn doel is de flow die wij als extreem sporter heel regelmatig voelen te ontcijferen en de procedure om erin te komen aan iedereen uit te leggen. Door die flow ga je beter presteren omdat je veel meer in het moment zit.  Je gaat betere beslissingen nemen.  Je wordt je bewuster van wat je doet en wil. Ik heb toegepaste Sportpshychologie gestudeerd in New York en mijn eindwerk geschreven over het hyperbewustzijn en de flow. Het is mijn ding. Ik ben gefascineerd door die flow state of mind. De procedure om er in geraken is niet makkelijk.  Het vergt heel veel focus en doorzetting.  Dat is zo voor iedereen, in het sportleven en in de bedrijfswereld. Topmanagers zijn als topsporters. Your carrier is an extreme sport.  Mijn recentste driedaagse training was voor YPO, Young Presidents’ Organization, een internationaal netwerk van topmanagers jonger dan 50. Een volgende stap in mijn carrière is een boek schrijven. Zelfs in de digitale wereld van vandaag blijft een boek een uitgebreid visitekaartje. Als ik in Amerika als spreker wordt uitgenodigd, is een boek het eerste wat ze me vragen. Een boek bij hen staat garant voor credibiliteit. Mijn succes heb ik te danken aan mijn unique selling proposition. Ik spring als motivational speaker uit de concurrentie omdat ik én sporter én sportpsycholoog ben. Een sporter heeft het vaak moeilijk om de flow waar hij als extreem sporter in geraakt over te brengen en een puur sportpsycholoog zit zelf nooit in die flow. Ik probeer uit mijn ervaring als action sporter en pshycholoog de twee werelden samen te brengen.

Dit jaar staan opnieuw spectaculaire projecten op mijn programma. Ik ben al twaalf jaar actief met de wingsuit.  Ik heb heel veel proximity flights gedaan, dicht tegen de bergen.  Sinds drie jaar ben ik bezig met free flying in wind tunnels. Met alleen je lichaam als tool dynamisch carving vliegen  in de lucht. Ik probeer dit free flying  nu te introduceren in de wingsuit. Laat ons zeggen dat ik het een beetje beu was om continu rechtdoor te vliegen dus ga k me nu focussen op het uitvoeren van dynamic flights met wingsuits. Ik ben niet veranderd in het nemen van risico’s met papa te worden.  Ik was daarvoor ook al voorzichtig. Ik heb me wel afgevraagd of het allemaal wel de moeite was.  Veel mensen hebben me gevraagd of ik ging stoppen maar ik zou niet weten waarom. Je stopt toch ook niet met autorijden?  Of een brandweerman stopt toch niet met blussen? Je moet het gevaar niet mystificeren.  Mijn sport is gevaarlijk, ja, maar er zijn genoeg voorbeelden zoals ik die nu toch al achttien jaar extreem aan het sporten zijn op een voorzichtige manier. Bovendien maak je elke sport zo gevaarlijk als je wil. Je kan ook gaan kiten bij 50 knopen zonder ervaring…een sportman moet zijn hoofd gebruiken en  juiste keuzes maken.  Toen Harvey geboren werd op 2 september 2012 heb ik wel enkele collega’s met kinderen gemaild en hun visie gevraagd. Ik heb heel toffe antwoorden gekregen en die bevestigden wat ik dacht. Mijn sport is wat ik doe. Het is mijn passie en ik vind het belangrijk voor mijn zoon dat hij opgroeit in een positieve omgeving waarin hij zelf kan ontwikkelen tot iemand die later ook met passie zijn ding zal kunnen doen.”

Golfen en surfen…

Cedric Dumont werd geboren in Brussel maar kwam als kind elk weekend naar Knokke op vakantie.  Op zijn veertiende verhuisde hij mee met zijn ouders en broer definitief naar de zee. Vader was actief in de immobiliënwereld. Mama was in de jaren ’70 de vrouw achter de Tartine et Chocolat boetieks. Als Franstalige was het eerste schooljaar voor Cedric hier aan de kust niet vanzelfsprekend maar al gauw werd hij de taal machtig. “Het eerste jaar was ik braaf. Ik heb veel geluisterd. Maar naargelang mijn Nederlands beter werd, werd ik meer mezelf. Ik was een stout kind. Voormalige klasgenoten vertellen mij dingen die ik liever niet meer wil weten. Ik zou een lerares opgesloten hebben in de kast…  Vandaag, geeft Knokke mij rust. En er is de zee. Ik heb een surfpak voor alle seizoenen. Zaterdagavond  ben ik thuis gekomen van training in Dubai en zondag ben ik direct gaan surfen. Door de ministorm van zaterdagnacht stonden er prachtige golven. Ik ben graag hier in Knokke, ook om te golfen. Knokke heeft een top golfcours en spelen is voor mij ook een escape. Ik golf sinds mijn negende. Vandaag heb ik handicap 3 omdat ik niet veel tijd heb om te spelen. Maar er was een periode dat ik handicap 1 had en ben vier jaar lid geweest van de nationale ploeg. Ik reis veel en heb heel lang in het buitenland gewoond maar in 2006 ben ik terug in Knokke komen wonen. Ik vind België praktisch. Het is centraal gelegen en je geraakt snel overal.  Mijn ouders en mijn broer wonen hier en mijn sociaal leven dat zich hoofdzakelijk in Brussel afspeelde, komt toch naar Knokke op weekend. Als ik niet op seminarie ben of op meeting of aan het trainen, werk ik van thuis uit dus dan maakt het ook niet uit of ik in Knokke ben of elders.  Knokke was een beslissing voor levenskwaliteit, familie, verse lucht en weinig trafiek. De kleine dingen des levens verlopen hier vlot. Ga je naar het gemeentehuis moet je niet wachten. De crèche heeft geen wachtlijst. Knokke….het is mijn thuis. Zelfs als het koud is en grijs en alles gesloten ben ik graag thuis, hoe meer ik reis hoe liever zelfs…maar als ik te lang thuis ben moet ik terug weg. Ik heb dit evenwicht nodig.

*****************************************

Cedric Dumont (42) is extreem sporter, basejumper, en wingsuit flyer. Hij wordt niet voor niets ‘de man die kan vliegen’ genoemd. Cedric startte met skydiven in 1993, BASEjumpen in 1995 en wingsuit vliegen in 1999. Hij heeft in totaal meer dan 10 000 skydives op zijn palmares staan en meer dan 2000 BASEjumps. Sinds 1999 is hij professioneel Red Bull atleet en reist hij de wereld rond op zoek naar nieuwe avonturen en projecten waarmee hij de limieten van de vliegende mens opzoekt. Naast actiesport atleet is Cedric gediplomeerd Sportpsycholoog. Hij geeft seminars in het Frans, Engels, Nederlands, Duits en Spaans en coacht zowel professionele collega-atleten als top businesslui in hun groei naar hun mentale grenzen en vaardigheden, met als doel hun volledig potentieel bereiken. Cedric is papa van een zoontje van 1,5 jaar, Harvey. Het grote publiek leerde hem kennen als deelnemer aan De Grote Sprong waar hij als eerste van de tien meter plank dook. Zijn motto? Find your line and go beyond it!www.cedricdumont.com

uit: www.destreekkrant.be dd 6 februari 2014

tekst: Christel Bedert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s