Tom D. Jones

Tom D. Jones, fotograaf met wereldklasse

171_POR1_W03

KNOKKE-HEIST- Tom D. Jones kreeg de grote eer toebedeeld te zetelen in de 24-koppige Hasselblad Master Jury 2014. Hij wordt vergezeld door enkele bekende namen uit de fotografiewereld zoals onder andere de Australische Anne Geddes, wereldwijd bekend om haar babyfotografie en de Amerikaan Marco Grob, de man die het laatste portret van Steve Jobs vastlegde.

Als jurylid zal hij vooral kijken naar elementen van de fotografie die hij zelf belangrijk vindt, zegt deze gedreven fotograaf. “Jureren is iets heel persoonlijks. Goed dus dat we met een jury van 24 fotografen zijn. Elk jurylid kan zijn eigen accenten leggen.” Deze zijn voor Tom compositie en de technische kwaliteit van de foto. Tom D. Jones is een fotograaf die streeft naar de perfectie, maar een winnende foto moet ook een hoog whaw-gehalte hebben. “Je moet direct mee zijn in het beeld.”   Twee jaar geleden werd deze Knokke-Heistenara als eerste Belgische fotograaf verkozen tot Hasselblad Master. Tom fotografeert met kwaliteitsapparatuur  en die vergelijkt hij graag met  wagens. “Als een Nikon of een Canon,  een knappe Merceedes is, dan is de fotoapparatuur van Hasselblad gelijkwaardig aan een Bugatti. De lenzen van Hasselblad zijn zo scherp, de resolutie zo hoog, dat je je met veel oog voor detaillering in foto’s op groot formaat – zoals 1,5 op 3 meter – kan specialiseren,” zegt hij. Hasselblad Master worden betekende voor Tom een internationale doorbraak en leidde tot de opening van een fotokunstgalerie op de Zeedijk twee jaar geleden. “Ik heb altijd al een eigen visie en een eigen idee gehad van hoe ik mijn foto’s wil tonen,” zegt Tom daarover. “In het begin presenteerde ik enkele foto’s van mijn foto’s in de fotostudio naast de portretfotografie van mijn vrouw Sylvia. Maar daar de twee gingen niet goed samen. Daarom kreeg ik het idee om zelf een galerij te openen.”

De  fine art fotografie is iets waar Tom de voorbije vijfjaar tijd aan heeft gewerkt. “Mijn specialiteit, de  fine art fotografie, ligt op een heel ander vlak dan Sylvia’s portretfotografie. Mijn passie voor de fine art fotografie komt uit een drang die ik altijd al heb gehad. Het is een uitlaatklep. Natuurfotografie in het bijzonder brengt me tot rust. Ik put heel veel voldoening uit het maken van die beelden. Meer dan tien jaar geleden werd de fotografie, waaronder de fine art fotografie, als kunstvorm nog stiefmoederlijk behandeld. Maar als je nu kijkt naar de grote nationale kunstbeurzen Lineart en Art Brussels dan zit de kunstfotografie wel in de lift.” Vijf jaar geleden stuurde hij voor het eerst enkele wedstrijdbeelden in. “Ik kreeg ondertussen al verscheidene awards en prijzen toegekend. Deze volgen elkaar zodanig vlug op dat ik het op de duur soms gênant vond om weer te zeggen dat ik een award gewonnen heb maar blijkbaar vallen mijn beelden echt op.” Zowel in de Fine Art Photography van Tom als in de portretfotografie van Sylvia kruipt veel handenarbeid. “Een foto is niet iets wat je kan bestellen en in China kan laten maken. Mensen herkennen kwaliteit maar zien niet wat erachter schuilt. Het proces van het nemen van de foto tot de afdruk verloopt via verschillende fases. Bovendien werken wij met topapparatuur. Er is geen enkel toestel in huis dat niet het beste is in zijn gamma en elk toestel is gekalibreerd en geprofileerd. En dan is er natuurlijk  de artistieke creativiteit. Zeker in de portretfotografie van Sylvia met kinderen  zie je dat de spontaniteit er af loopt. Ze probeert reacties uit te lokken en het kind in dialoog te brengen zodat het zich op een heel natuurlijke wijze voor de camera toont.” Toch hebben Tom en Sylvia ook een compact cameraatje in huis. “Professioneel mikken wij op het creëren van mooie foto’s, portretten, beelden die tot kunst verheven worden. Communies, huwelijken…het zijn magische momenten in het leven waarvoor je de gelegenheid moet nemen om naar een fotograaf te stappen en die door hem te laten vastleggen. Maar wij hebben ook een compact fototoestelletje om thuis mee te fotograferen. Dat is onmisbaar…”

171_POR2_W03

Knokke kijken met Tom D. Jones…

Van jongs af liep Tom de galerijen van Knokke af, gefascineerd als hij was en is door kunst en compositie. “Ik merkte dat er heel veel goede fotografie is, maar ik ontdekte ook dat ik iets meer wou. Ik ontwikkelde mijn eigen stijl. Het bijzondere aan  mijn foto’s, vind ik, is dat ze rust uitstralen. Voor mijn beelden zoek ik naar strakke composities, eenvoud en diepte. We leven al in zo’n hectische maatschappij. Als ik thuis kom, wil ik beelden zien die rust en zen uitstralen. Landschapsfotografie wordt vaak onderschat maar elke vorm van fotografie op het hoogste niveau vraagt enorm veel kennis en creativiteit.  Het  vraagt veel tijd om beelden te fotograferen en ik streef naar perfectie. De foto van de golfbreker waarmee ik European Fine Art Photographer of the Year 2009 ben geworden, heb ik gemaakt nadat de golfbreker – een echte ouderwetse zoals er niet veel meer zijn – mij was opgevallen, toen ik op een dag aan het wandelen was. Ik vond het een prachtig beeld geven maar ik moest het goede moment vinden om het te kunnen vastleggen. Er waren zoveel facetten waar ik rekening mee moest houden, de waterstand, de stand van de zon. Als je dan in Knokke woont, heb je het geluk dat je paar keer terug kan gaan, maar  in IJsland, of tijdens mijn reis in Tanzania, moest ik het doen met de omstandigheden die zich aanboden. Soms is het nodig op een beeld nog wat voort te borduren. Met de vlinders die ik in de maanden voor sluiting van de Vlindertuin heb gefotografeerd ben ik alles samen wel een achttal maanden mee bezig geweest.” Met die vlinders behaalde Tom D. Jones uiteindelijk het Europees kwaliteitslabel Master QEP (Qualified European professional photographer)  alsook IPA gold(International photography awards). Zijn foto’s werden toen geselecteerd uit 8000 inschrijvingen wereldwijd. In zijn galerij loopt momenteel een duotentoonstelling, Crystal toont beelden uit IJsland gecontrasteerd met High Tide,  zijn visie op de de Zwingeul tijdens de winter.

***************************************

Knokke-Heistenaars Tom en Sylvia Devinck-Jones zijn beide kinderen van de fotografie. Sylvia, dochter van Danny Jones, groeit op tussen de fototoestellen en studeert fotografie. Tom, zoon van Kunst- en Fotokring Diagonaal fotograaf Andre Devinck, leert als jongeling al foto’s ontwikkelen in de DoKa van zijn vader. In 1999 nemen Tom en Sylvia de beslissing om een fotostudio op te richten. Vandaag is Jones Photography Fine Art & Portrait  een gerenommeerde fotostudio in de Lippenslaan in Knokke en is Tom D. Jones – Tom is in de wereld van de fotografie beter gekend onder de naam Jones dan Devinck maar stond er op de ‘D’ in zijn naam te behouden – een veelvuldig award winnende landschapsfotograaf. Werk van Tom D. Jones kan bewonderd worden elke zaterdag van 11u30 tot 18u en zondag van 11u30 tot 17u in de Jones Gallery, Fine Art Photography, Zeedijk 817, Knokke. www.jonesphotography.eu.

Deze reportage verscheen in www.destreekkrant.be dd. 16 januari 2014

Meer Tom D. Jones lees je ook via www.knokkeactueel.be

 

tekst: Christel Bedert

foto’s: www.jonesphotography.eu

 

Advertenties

One thought on “Tom D. Jones

  1. Dit is op christel 'de kriebel' bedert herblogden reageerde:

    Gold award voor Tom D. Jones op Prix de la Photography in Parijs

    Na winst op de (International Photography awards in California vorig jaar werd de vervolgreeks van ‘Papillon’ van de Knokke-Heistse fotograaf Tom D. Jones opnieuw bekroond in Parijs.
    De PX3 (Prix de la Photographie Paris) is één van de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijden van Europa. De winnaars werden geselecteerd uit duizenden inzendingen van meer dan 85 landen. Het is de één van de zoveelste internationale erkenningen van de laatste jaren dat onze stadsgenoot in ontvangst mocht nemen. De meest opvallende was zijn Hasselblad Master award in 2012. De winnende foto’s worden tentoongesteld in Parijs en worden gepubliceerd in het Px3 jaarboek. In het najaar van 2015 organiseert Tom in samenwerking met de vzw Cultuurcentrum Knokke-Heist ook een foto-expositie in het CC Scharpoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s