Wim Van Kerckvoorde

Wim Van Kerckvoorde

Een mens met passie voor onderwijs

KNOKKE-HEIST –Wim Van Kerckvoorde (37)wordt op 1 april Algemeen Directeur van het GO! voor de regio Brugge-Oostkust. Tot dan is hij nog atheneumdirecteur in de MAKZ Knokke-Heist. Een kennismaking.

“Het was ergens in 2009 terwijl ik voor het negende jaar Engels gaf in het atheneum in de Voskeslaan in Gent dat ik de vacature voor directeur voor het atheneum in Knokke-Heist zag verschijnen. Ik had de directeuropleiding gevolgd,  de opleiding voor pedagogisch adviseur en ik was lid van zowat alle adviesraden, werkgroepen en beleidsorganen die er waren. Ik had de voorafgaande zomer 33 dagen naar Compostella gewandeld en ik had veel kunnen nadenken…Ik kandideerde voor de functie en ik werd geselecteerd. Op 9 november kon ik starten als directeur.” In het onderwijs stappen was nochtans niet het oorspronkelijk plan, vertelt Wim. “Mijn pa was onderwijzer en  ik had mij voorgenomen nooit in het onderwijs te stappen. Ik hield van literatuur. Ook binnen mijn opleiding had ik voor literatuurwetenschappen gekozen. Voor mijn thesis had ik rond Boon gewerkt en er was een mogelijkheid om te doctoreren. Maar ik trapte op een paar tenen. Ik zat in het beleidsorgaan van de vakgroep literatuur en er werd mij gevraagd een kritisch rapport te schrijven over de opleiding Germaanse in Gent. Mijn thesispromotor vond het een leerrijk document maar verspreidde het binnen de vakgroep en plots was mijn doctoraat niet meer gewenst. Ik vond dat zeer erg. Ik was kritisch geweest maar had naar waarheid geschreven en  had alleen de bedoeling gehad dingen beter te maken. Al van in het begin van mijn studieloopbaan, toen ik als student lid was van het leerlingenparlement en nu nog vandaag, is het streven naar kwaliteit en het optillen naar een hoger niveau de rode draad doorheen mijn leven. Ik heb dat hier geprobeerd in de MAKZ  en het team is er op de goede weg, en nu ga ik naar hoger echelon waar ik kwaliteit op een nog grotere schaal zal kunnen realiseren.”

Bouwen aan kwaliteit is een slechts één van de doelstellingen waar een directeur aan werkt, zegt Wim Van Kerckvoorde. “ Het is de missie van mij, mijn team en onze school de kwaliteit van het onderwijs continu te verbeteren, zowel naar kennis als naar vaardigheden toe, maar jongeren moeten ook gelukkig zijn. Het is belangrijk in onze complexe maatschappij dat we weerbare jongeren creëren. We hebben in de MAKZ daartoe een pedagogisch project uitgewerkt waarin we pleiten voor autonomie als tegenpool voor individualisme , voor dienstbaarheid aan de maatschappij en voor een intergenerationele  verbondenheid tussen mensen. Het zijn die drie componenten die ervoor zorgen dat mensen gelukkiger  worden. Als Algemeen Directeur ga ik dit pedagogisch project opzetten in  alle scholen in de regio.” De toekomstig Algemeen Directeur weet dat hij daartoe in een Scholengroep terecht komt die heel goed gestructureerd is en financieel supergezond. Hij noemt het de verdienste van zijn voorganger Philip Vanhaverbeke. “Maar er is nog groeimarge om ons kwaliteitsmerk nog sterker uit te bouwen en er komt veel op ons af, de hervorming van het onderwijs, het uitwerken van een sterk strategisch beleid dat tien jaar vooruit kijkt, de uitdaging vanhet nieuwe decreet dat jongeren uit het buitengewoon onderwijs meer wil integreren in het regulier onderwijs, het groeiend tekort aan leerkrachten, de schaalvergroting, het zorgen voor de uitbouw van ons pluralistisch project binnen West-Vlaanderen,  en dat alles met budgetten die al twee jaar neutraal zijn. Het zal een uitdaging worden creatieve oplossingen te vinden maar ik blijf er rustig bij. Ik weet dat ik bepaalde kwaliteiten heb om mijn werk te kunnen doen en ik geef mezelf een jaar om veel te observeren, overleg te plegen en te praten. Pas tegen april 2015 wil ik naar buiten komen een ‘State of the Union’,  een uitgewerkt strategisch beleid tot 2020.”

****

Wim Van Kerckvoorde wordt per 1 april 2014 algemeen directeur van het GO! voor de regio Brugge-Oostkust, goed voor achttien basisscholen, elf secundaire scholen, zes scholen BuO, vier internaten, een CVO en een CLB. Hij wordt daarmee verantwoordelijk voor 3000 personeelsleden en 14000 leerlingen en cursisten alsook VOOR het onderhoud van 62 gebouwen. Wim Van Kerckvoorde studeerde Germaanse filologie in Gent, gaf negen jaar les in het Atheneum Voskeslaan in Gent en is nog tot eind maart directeur van de Atheneumafdeling van de MAKZ, Middenschool&Atheneum Knokke-Heist Zwinstede.  Toen Wim Van Kerckvoorde in 2009 directeur werd van het atheneum kampte de school met een reputatie. “Ik wil geen breuklijn trekken tussen  mezelf en het verleden. Dat zou heel pretentieus zijn. Uit EEN doorlichting in 2006 bleek wel dat er belangrijke werkpunten waren. Er werd door EEN grote groep leerkrachten goed werk geleverd maar we werden geconfronteerd met EEN reputatie die de ‘Rijks’ toen had. Door in kaart te brengen wat leerlingen uit die tijd nu aan diploma hebben, hebben we gezien dat die reputatie voor een stuk onterecht was. Er zitten BIJVOORBEELD burgerlijk ingenieurs tussen en iemand die aan de universiteit van Oxford werkt. Feit is wel dat er een periode veel directiewissels waren maar dat er geen kwaliteit was dat is zever. De directiewissels creëerden echter een vorm van onzekerheid bij de leerkrachten en informele machtsverhoudingen. De naamsverandering WAS een heel belangrijke component in de evolutie van de school. Achter de naam schuilt een concept, een uitgeschreven visie met aandacht voor kwaliteit tot de zevende macht samengevat in zeven pijlers. Na de naamsverandering hebben we ingezet op naambekendheid. Music fort Life , Knokke-Heist’s  got talent, de Strafste School van West-Vlaanderen  hebben meegespeeld in onze imagoverbetering, met als resultaat DAT ik vorig jaar op de opendeurdag twee keer mijn uitleg heb mogen doen voor een volle klas, en dat ons marktaandeel stijgt. Vanuit mijn functie als Algemeen Directeur zal het mijn bekommernis zijn dat alles goed blijft gaan in de MAKZ. Ik beloof echter geen schoonmoeder te zullen spelen. Ik wil wel hebben dat het traject dat we afgelegd hebben, wordt behouden.”

****

Zijn roots mogen dan wel in Oost-Vlaanderen liggen, als Algemeen Directeur voor de Scholengroep 25 wordt Wim Van Kerckvoorde verantwoordelijk voor de opleiding van 14.000 West-Vlamingen. Zijn scholen strekken zich uit van Knokke-Heist over Brugge, Beernem, Lichtervelde, Blankenberge, Torhout, De Haan, Oostkamp, Ruddervoorde tot Jabbeke. De job zal hem ook geregeld tot in Brussel brengen. Toch blijft hij wonen in Knokke-Heist, aan zee. “In een gemeente met een visie,” zegt hij. Dit najaar verhuizen hij en zijn partner Séverine Degrande van centrum Knokke naar de deelgemeente Ramskapelle. “Het landelijke karakter, de hond en het feit dat de woning en de tuin iets ruimer zijn voor hetzelfde budget hebben meegespeeld in deze beslissing.”  Knokke-Heist heeft hij, zo zegt hij zelf, leren appreciëren al lopende.  “Ik ben een lange afstandsloper. Ik vertrek langs het Caddiespad, het Koningsbos door naar het Zwin en langs de dijk terug tot Heist en door het park in Duinbergen terug naar huis, samen goed voor zo’n 26km.” Binnenkort herneemt Wim zijn looptrainingen want tijdens de donkere december, januari en februari sport hij nooit. “Met als resultaat dat ik telkens wel een 8kg bij kom.” Als Algemeen Directeur wacht hem de uitdaging alle gemeentes van zijn scholengroep beter te leren kennen. “Door de voorbije jaren afwisselend in de verschillende scholen te vergaderen, ken ik de meeste sites al, maar ik ken nog niet alle problematieken. Ik ga daar de komende weken veel tijd voor uitrekken. Séverine weet nu al dat ik niet veel avonden thuis zal zijn maar zij steunt me enorm, ook als ik werkweken heb van 80 uur. Ik heb DE ongelooflijke luxe van EEN  vrouw te hebben die zelf gepassioneerd is door het onderwijs. Zij is  een leerkracht wiskunde waar de leerlingen graag les bij volgen, ze is heel tevreden met wat wij doet en als er vakantie is – en als ik vakantie neem – zijn  we wél altijd samen.  ”

****

Tekst: Christel Bedert

4/5 vd foto’s : Christel Bedert

www.destreekkrant.be dd. 20 feb 2014

Advertenties

One thought on “Wim Van Kerckvoorde

  1. Pingback: Portret Wim Van Kerckvoorde (en ander Kriebelnieuws) | christel 'de kriebel' bedert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s