Bert De Brabandere

Uit De Streekkrant van 27 maart 2014

***

Bert De Brabandere

 

KNOKKE-HEIST – Sit back & relax…dat is niet het motto van Bert De Brabandere. Vooruitdenken en dromen is meer zijn ding.

 

Bert De Brabandere kwam eerder toevallig In ‘de politiek’ terecht. Vader en moeder De Brabandere waren lid van de toenmalige CVP en er moet ergens op de keukentafel informatie gelegen hebben over een weekend voor CVP-jongeren in een vakantiepark in Mol. “Er stonden een paar interessante sprekers op het programma, en mocht het tegenvallen of saai zijn, kon ik nog altijd voor twee dagen het zwembad inspringen of de fuif meepikken,” dacht Bert die toen, anno 1997, student accountancy en fiscaliteit was in het HTI in Brugge. Maar het congres viel goed mee. “Ik leerde er Anthony Wittesaele kennen, huidig schepen van Toerisme Knokke-Heist. Hij was werkgroepvoorzitter justitie van de jongeren nationaal. We geraakten aan de babbel. Anthony introduceerde me bij verschillende mensen en ik ging bij de CVP-jongeren meteen inhoudelijk aan het werk. Toen in 1999 er een regionaal jongerenvoorzitter werd gezocht werd ik als kandidaat naar voor geschoven omdat de twee andere Brugse kandidaten zich wilden lanceren richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. In 2002 raakte de Provinciaal Voorzitter druk bezet en voor ik het wist was ik Provinciaal Voorzitter. In 2004 hadden we onder mijn voorzitterschap vijf West-Vlaamse jongeren in het Parlement, stuk voor stuk gasten met inhoud. Mijn verdienste was relatief maar viel toch op. Resultaat, in 2005 werd ik Nationaal Voorzitter van de CD&V jongeren…

 

Mijn taak als Nationaal Voorzitter was de ploeg te coördineren richting gemeenteraadsverkiezing 2006. Ik heb in dat jaar 60.000 km rondgereden, van Ieper tot Zuttendaal crosste ik rond ter ondersteuning van de lokale ploegen, om campagnemateriaal te leveren of te spreken, om acties op te zetten. Ik heb in die tijd alle frituren van Vlaanderen leren kennen. De beste frituren bleken deze aan de afritten van E40 te zijn, de Bosrand in Brugge, de frituur in Aalter, Drongen, Erpe Mere, Ternat… Overal bestelde ik hetzelfde, een kleintje met stoofvleessaus, twee frikadellen en samoerai. Dat had gevolgen. In 2000 liep ik nog de marathon van New York in 2u45. Ik woog toen 60 kg, dat werd 30kg meer… Maar in oktober 2006 kregen we wel meer dan 500 CD&V jongeren verkozen. Als Nationaal Voorzitter heb ik veel zware discussies gevoerd. Er waren momenten dat ik dagelijks door de pers werd gebeld. Aanleiding was mijn uitspraak over borrelnootjes. In 2007 was ik blijkbaar de eerste die de culinaire vergelijking in de politiek introduceerde door de staatshervorming te vergelijken met borrelnootjes daar waar ons een hoofdschotel was beloofd. Ik word daar nog geregeld over aangesproken. Blijkbaar is mijn naam tot in een van de cursussen aan de universiteit geraakt.

 

De toekomst ziet er mooi uit. Zelfs de oppositie zegt dat de zon altijd schijnt in Knokke-Heist. Sowieso wonen we in een goede côté, vind ik, maar we moeten vermijden dat we blijven stilstaan. We moeten blijven dromen. Dat kan extreem, over een luchtbrug naar London, maar ik hou het liever bij economische dromen. We hebben een fantastische haven, de A11 is op de komst, de N31 wordt ondertunneld, we zijn aan het werken voor een derde spoor… Binnen tien jaar zal de regio Brugge en omgeving niet langer een regio zijn die een beetje verstopt ligt in West-Vlaanderen, maar een topregio goed bereikbaar via het water, de weg en het spoor. Het is aan ons om verder tewerkstelling te creëren. Er is nu werk in de haven maar dat wil niet zeggen dat je mag achterover leunen en denken dat de boten gaan blijven komen. We moeten verder kijken, nieuwe bedrijven lokken. Daarom zijn de economische missies van haven-ceo Joachim Coens ook zo belangrijk. We moeten verder uitkijken naar nieuwe zaken waarin we ons kunnen specialiseren, zoals bijvoorbeeld de innovatieve medische sector. Er zit veel intelligentie in onze streek. Microsoft investeert ook in Wallonië, waarom niet in onze regio?

***

Het Knokke-Heist van…

Bert en verloofde Britt Schouppe wonen in Knokke-Heist maar werken in Brussel. Genieten van Knokke-Heist doen de tortelduifjes graag op zaterdagochtend kuierend op de markt van Knokke waar ze een babbeltje doen met de visboer en de groenteman, yoghurt met fruit halen bij de zuivelboer… Britt is een fijne kokkin, dat weten we, maar tijd om uitgebreid te koken is er niet altijd. De vrijdagavond is steevast afhaalavond met frietjes van ’t frituur, chinees of sushi… Op restaurant ontdekken Bert en Britt graag nieuwe smaken. “De Cuines, 33 was een ontdekking,” zegt Bert. “Qua smaak zelfs nog beter dan de Pure C in Cadzand.” Maar ook de Bristol op de Zeedijk in Heist is een van de favorieten, de Escabèche in de Dumortierlaan en we moeten echt eens gaan proeven in de Rock-Fort in Brugge, verzekert Bert ons. “Lekker en niet te duur.” Als sportman is Bert ook geregeld in het zwembad Sportoase te zien. De achillespees heeft hem tot een paar maanden rust gedwongen maar beetje bij beetje zal zijn training richting Zwintriatlon hernomen worden. Mama Erna Ots is trouwens de drijvende kracht achter de Jogclub Oostkust en de Start to Run sessies in Knokke-Heist. Trouwen zullen Bert en Britt doen in Duinbergen, op 14/8/14. De keuze voor Duinbergen is niet alleen bepaald door de charmante locatie. “Het was onze eerste woonplaats samen. We woonden in het stukje Duinbergenlaan tussen de Knokkestraat en de Elizabetlaan, rechtover de Bellevue.” Extra voordeel van zijn werk als begrotingsmedewerker voor minister Hilde Crevits in Brussel, is dat Bert niet alleen de lekkerste adresjes van de Oostkust kent, maar ook van Brussel. Wij proefden alvast de lekkerste kaastaart met speculoos ever in de Arcadi in hartje Brussel, op de hoek van de Koninginnegalerij.

***

Bert De Brabandere is begrotingsmedewerker van minister Crevits. Hij waakt mee met de minister over een budget van 3 miljard euro. Bert werd op 16 oktober 1975 geboren in Tielt, woonde zijn eerste zestien levensjaren in Wingene en kwam toen met zijn twee broers en moeder en vader De Brabandere naar Knokke-Heist wonen. Bert De Brabandere studeerde in Brugge aan het Sint- Leo College, eerst Latijn, vervolgens economie. Hij specialiseerde zich in accountancy en fiscaliteit aan het voormalige HTI in Brugge. Bert De Brabandere is CD&V Voorzitter Knokke-Heist en gemeenteraadslid in Knokke-Heist sinds 2013. De lokale politiek combineren met zijn werk voor minister Crevits heeft voordelen. “Ik werk heel hard voor de minister maar ik moet er niet flauw over doen. Als ik vroeger moet stoppen om tijdig op de gemeenteraad te zijn is er altijd begrip. Al werk ik de volgende avond dan wel wat langer door.”

bert en familie (1) bert en familie (4) bert cbek_bert de brabandere (2) cbek_bert de brabandere en ouders cbek_bert de brabandere

tekst&foto’s: Christel Bedert

 

Advertenties

One thought on “Bert De Brabandere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s