Alix Lagasse

Op zaterdag 17 mei vindt het vijfde Kiwanisconcert plaats in het pittoreske Dominicanenkerkje, het Zoutekerkje, in Knokke. Alix Lagasse is een van solisten die er zal spelen onder begeleiding van Het Kamerorkest van Dirk Lippens.

De jonge violiste woont in Knokke-Heist maar studeert in London. Ik sprak haar in de Pain Quotidien in de Dumortierlaan in Knokke voor een interview voor de Streekkrant. Ze bracht ook enkele tips uit London voor ons mee.

Veel leesplezier.

171_POR1_W15_alix lagasse (2)

**********************************************************************************************

Alix Lagasse

“Talent alleen is niet genoeg.”

KNOKKE-HEIST – Nog maar net 22 is ze geworden Alix Lagasse maar toch pendelt deze jongedame al vier jaar tussen Knokke-Heist en London waar ze na intensieve selectierondes geselecteerd werd om les te volgen aan het befaamde Royal College of Music.

Haar ouders zijn afkomstig van Brugge, vertelt Alix Lagasse terwijl we plaats nemen in de Pain Quotidien in de Dumortierlaan in Knokke, maar zelf groeide ze op in Hofstade bij Mechelen. Vijf jaar geleden kwam het gezin Lagasse aan de kust wonen, in Knokke-Heist. Alix volgde haar lagere school in Hofstade en het begin van haar middelbare studies in de Don Bosco School Haacht. “Maar op mijn dertiende ben ik gestopt omdat school niet meer te combineren viel met alle muzieklessen, masterclasses en wedstrijden die ik volgde in binnen- en buitenland. Ik heb toen de rest van mijn examens Latijn-Wetenschappen voor een Middenjury afgelegd met als resultaat dat ik op mijn zestiende al klaar was met middelbare school en op mijn zeventiende naar London kon. De school was heel open in mijn begeleiding naar de Middenjury toe. Als ik problemen had met een vak mocht ik de leerkracht van school contacteren of een paar lessen volgen in de klas. Het sociale contact miste ik wel een beetje , maar thuis kon ik in een sneller tempo leren dan op school en zo had ik meer tijd om muziek te studeren. De leerkrachten vonden het geweldig dat er iemand bij hen op school was die zo intens met muziek bezig was en zij hadden extra aandacht voor mij. Ik heb altijd kunnen rekenen op een hechte vriendengroep die mij steunde, ook wanneer er eens iemand was die het niet zo leuk vond dat ik veel lof kreeg terwijl ik nauwelijks naar school ging en mijn huiswerk niet maakte. Dat was soms moeilijk maar niemand heeft ooit echt lastig gedaan.”

De eerste violiste ten huize Lagasse was niet Alix maar haar zus. “Mijn mama nam mij mee naar de vioolles van mijn zus omdat ik te klein was om alleen thuis te blijven en op een dag wou ik ook viool spelen. De vioolleraar was er eerst niet voor te vinden. Mijn zus was best wel goed en de meester wist uit ervaring dat twee kinderen uit hetzelfde gezin die hetzelfde instrument bespelen voor spanning kunnen zorgen, maar mama liet me toch proberen. Ik was pas drie jaar toen ik mijn eerste les kreeg volgens de Suzukimethode, een manier van lesgeven bedacht door de Japanees Shinichi Suzuki. Hij leert kinderen een instrument aan zoals ze hun moedertaal aanleren : alles op gehoor en op herhaling, zonder noten en met een hoge betrokkenheid van de ouders. Viool spelen is iets wat ik enorm graag doe, maar ook al heb je het talent, dat is op zich niet genoeg. Ik ken veelmensen die echt getalenteerd zijn en goed viool kunnen spelen maar geen carrière zullen uitbouwen omdat ze niet de discipline hebben om te werken. Er komt heel veel hard werken bij. ..Ik speel minstens zes uur per dag en op concertdagen werk ik met repetities en optredens erbij van 6 uur ’s morgens tot middernacht. Soms, als ik uren in mijn kamer zit te studeren op iets wat niet wil lukken , of op iets wat ik voel vanbinnen maar muzikaal niet goed verwoord, vergeet ik hoeveel plezier ik er aan beleef en geraak ik wel eens gefrustreerd. Maar eenmaal ik een concert aan het spelen ben is de voldoening zo groot dat het al die uren waard is. Stress op het podium heb ik niet. Als ik daar sta, ben ik zo geconcentreerd dat ik soms een moment niet meer voel dat er publiek zit. Ik merk ze pas terug op als ik de zaal groet. Competitie tussen muzikanten aan de topconservatoria onderling is er soms wel. Als kind voel je dat niet. Je speelt viool en je denkt er niet bij na. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je dat je de competitie van anderen aanvoelt. Ik probeer daar niet te veel bij stil te staan en met mijn eigen vooruitgang bezig te zijn. Er zijn altijd mensen die beter zullen zijn of beter geintroduceerd zijn in de muziekwereld. Ik kan dat plaatsen..”

 

*****************

 

Het Knokke-Heist van Alix…

Op zaterdag 17 mei vindt het vijfde Kiwanisconcert plaats in het pittoreske Dominicanenkerkje, het Zoutekerkje, in Knokke. Alix Lagasse is een van solisten die er zal spelen onder begeleiding van Het Kamerorkest van Dirk Lippens, een unieke gelegenheid om terug een paar dagen in Knokke-Heist te vertoeven. Ook haar vorige bezoek aan zee was aan een optreden gekoppeld, al is ze thuis vooral om te genieten van gewone dingen. “Wandelen aan zee, fietsen in het Zwin, vriendinnen en familie bezoeken die ik nooit zie, naar de cinema gaan en shoppen met mama…” Terrasjes doen staat met dit zonnige weer altijd op het programma, in de Pain Quotidien in de Dumortierlaan. “Dat hebben ze in London ook. Ik voel me daar altijd thuis.” Of op het terras van de Nemrod, een van haar favoriete plaatsen en ze apprecieert ook heel erg de keuken van de Bristol. Zowat elk bezoek aan Knokke-Heist wordt vergezeld door een moment van genieten op een bankje in de binnentuin van het Dominikanenkerkje. “Het is een plek waar ik graag ben. Ik heb er al veel gespeeld. Het is een heel mooie kerk en ik ken er de paters persoonlijk.” Het pendelen tussen Knokke-Heist en London is vandaag vanzelfsprekend, in de beginperiode is dit niet altijd zo geweest. “Ik was pas zeventien toen ik in London ging wonen. Behalve die aller-allereerste avond heb ik het nooit lastig gehad. In het begin waren er wel enkele praktische dingen waar ik problemen mee had. Ik kon geen bankrekening openen omdat ik niet meerderjarig was en had een geschreven toestemming van mijn ouders nodig om tussen Engeland en België te reizen.”

Het Kiwanisconcert met Alix Lagasse, met een opbrengst ten voordele van lokale sociale projecten, gaat door in het:Dominicanenkerkje, Sparrendreef 91, Knokke op zaterdag 17 mei. Aanvang 20u. Inkom: 30 Euro (15 Euro voor studenten). Tickets via CC Scharpoord 050 63 04 30.

**************************

 

Het London van Alix…

“Eén van mijn favoriet plekken in London is het Southbank Centre aan de rivier Thames waar alle grote concertzalen en theaterzalen zijn, vaak met zicht op de Thames en de London Eye zoals de Royal Festival Hall, de Queen Elizabeth Hall, het National Theatre. Ik ga daar heel vaak een concert meepikken. Het is een prachtige omgeving, er zijn heel leuke eetgelegenheden. Bovendien kan je zeker als student voor een pond of 4 last minute tickets vinden en zo de grootste artiesten ter wereld zien spelen. In tegenstelling tot mijn beginjaren in London woon ik nu in het noorden van London, in een buitenwijk die lijkt op een klein dorpje met onafhankelijk winkels en cafeetjes. Hampstead Heath is een van mij favoriete parken in London en de Kew Gardens in Richmond, een mooie overdekte bloementuin. Mijn school, de Royal College of Music is in South Kensington en ligt vlakbij de Royal Albert Hall, Hyde Park, Imperial College, een van de vijf beste universiteiten ter wereld, het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het National History Museum. Als ik een tussen de lessen door een half uurtje over heb, loop ik daar graag eens binnen.”

 

****************

 

Violiste Alix Lagasse werd geboren op 25 november 2011, Ze nam haar eerste passen in de muziek toen ze pas drie jaar was. In 2005 werd ze geselecteerd voor de Young Talent Class van de Fontys Hogeschool voor Muziek in Tilburg. In 2008, na een auditie werd ze geselecteerd om te studeren aan de Royal College of Music in Londen, waar ze les volgt nu bij de met de beroemde Russische violiste en pedagoog Natalia Boyarsky. in juli afstudeert als Bachelor of Music aan de Royal College of Music Na een reeks audities werd Alix Lagasse een plaats aangeboden om vanaf september haar studies te vervolledigen in zowel de Royal College of Music als de Guildhall School of Music and Drama in London. Alix won al diverse nationale en internationale prijzen. “Als muzikante hebt je nooit het gevoel dat je echt gedaan hebt met studeren. Maar het is niet omdat ik nog studeer dat mijn carrière nu niet begint te lopen. Ik speel concerten en geef ook wat les. Ik heb al in de grote zalen in België en in London gespeeld, ook in de Royal Albert Hall waar Kooza vorig jaar in première is gegaan, de Cirque du Soleil show die vorige zomer in Knokke was. Mijn droom is in een van de grote Londonse orkesten een vaste job krijgen, gecombineerd met het freelancen als solist. Ik hou van solo concerten maar ik ben niet het type om heel mijn leven alleen op vliegtuigen heel de wereld rond te reizen.”

Advertenties

2 thoughts on “Alix Lagasse

  1. Pingback: Alix Lagasse gekozen als jong talent voor het London Symphony Orchestra | christel 'de kriebel' bedert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s