Rik Verheye

171_POR2_w24cbek_rik verheye (4) Deze week in De Streekkrant…

Rik Verheye

 

KNOKKE-HEIST – Ons eerste interview in het Cultuurcafé in Scharpoord dateert van een jaar of zes terug. Rik Verheye (27) was toen aan het afstuderen van de Studio Herman Teirlinck en kwam in zijn thuisgemeente de eerste versie van zijn monoloog Krank spelen.

 

Ondertussen leerde het grote publiek hem als acteur kennen in Ella, Danni Lowinski en hij was een graag geziene personaliteit op de Grote Sprong, iets wat hij heel plezant vond. En al is als een kleine jongen het Olympiabad mogen induiken van 10 meter hoog niet dé manier waarop hij zijn geld wil verdienen, de bijgeleverde bekendheid bezorgde hem wel heel wat kansen. “Mijn carrière loopt super goed,” vertelt Rik Verheye tussen twee happen croque-uit-het-vuistje door. “Ik heb de voorbije jaren verschillende projecten ondernomen, waardoor ik nu meer zicht heb op wat ik niet of wel wil doen. Ik heb mensen leren kennen en zij mij. Ik word meer en meer gevraagd en kan kieskeuriger zijn in wat ik speel. Zo zou ik een nieuwe Ella vandaag niet meer doen maar het is wel een eenmalige goede zet geweest. Ella heeft alleen maar deuren geopend.” Rik heeft daarbij het geluk een persoonlijkheid te zijn die veel kan combineren, weet hij van zichzelf. Het komende speelseizoen zal hij terug veel op de theaterplanken te zien zijn. In november starten de repetities van Ivanov van Tsjechov bij Theater Malpertuis. Rik Verheye speelt er onder andere naast Lukas Smolders en Tania Van der Sanden. “En we gaan De gehoornden hernemen, een stuk dat we hebben gemaakt met FC Bergman en Het Paleis. We spelen het dit najaar ook in Knokke. Het is een vre tof stuk, echt een stuk van een stuk. Maar neen, zwaar wordt het helemaal niet,” stelt hij ons gerust. “Als je me kent als persoon , weet je dat ik heel graag drama’s speel maar weet je ook dat ik geloof dat uit de grootste drama’s de grootste comedy’s worden gevormd. Ik ben enorm fan van de humor die groeit uit de tragiek van personages, van de kleinmenselijkheid waarvan we zeggen, ocharme wij. Ik heb niet veel boodschap aan iemand die tegen de deur loopt.” Zelf is Rik heel erg fan van de BBC humor van Ricky Gervais.

 

Onze Knokse acteur is niet alleen aan het spelen, hij is ook volop aan het schrijven, aan een televisiereeks. “Ik ga zelf iets maken op VTM,” zegt hij. “Het wordt een feel good komische reeks van tien keer 25 minuten. Ik werk er samen aan met een kameraad. Als ik het moet vergelijken met iets wat al bestaat zou ik zeggen dat het iets zal worden in de stijl van Safety First maar iets minder karikaturaal.” Een tv-reeks schrijven, daar kruipt tijd in, weet Rik ondertussen. “Het is een lijdensweg van deadlines en wachten. Een wereld van samenwerken met producenten en contracten die een jaar aanslepen, of soms afspringen.” Een eerdere tv-serie dat hij bijna in kannen en kruiken had, lag niet helemaal in de lijn van wat de tv voor ogen had en werd afgeketst. Maar geen nood, Rik is deze aan het omvormen tot een filmscenario. Naast schrijven aan eigen materiaal wordt de komende zomer ook opgeslorpt door de voorbereidingen van de nieuwe film van Stany Crets waarin Rik een van de hoofdrollen zal spelen. Hij is het scenario aan het lezen en feedback aan het geven aan Stany. “We zijn aan het discussiëren over een prematuur kind, heel fragiel.” Naast spelen en schrijven wordt Rik ook een van de gezichten van een komische panelquiz op VTM en ook dat wordt heel tof, belooft hij. “Het wordt lachen.” Nog meer afwisseling in zijn leven wordt gebracht door de reclamespots die hij inspreekt voor radio of tv, en door het inspreken van een Pixar animatiefilm, iets wat hij pure ambacht noemt, een vak apart dat vaak wordt onderschat. “Het combineren van spelen en schrijven en inspreken, daar hou ik van,” zegt Rik tot slot. “Om te verdienen is het vandaag de dag nodig om te combineren. Daarvoor moet je kansen krijgen, maar je moet ze ook afdwingen en dat probeer ik te doen.”

*****

Het Knokke-Heist van Rik Verheye…

 

Rik Verheye wisselde enkele jaren geleden al zijn vaste woonplaats in Knokke met Antwerpen met als resultaat dat hij ondertussen een toerist geworden is in eigen gemeente. En dat vindt hij ‘top’ zegt hij. Familie brengt hem vaak naar Knokke-Heist en vakantie. Hij geniet van het uitwaaien aan zee samen met vriendin Anouck Luyten, van het uit gaan eten van een pannenkoek of een ijsje, of van een biefstuk bij mama Christa Pintelon, een welgekomen afwisseling van de – weliswaar lekkere – vegetarische keuken van Anouck. Even niets doen en echt vakantie pakken is fijn…maar ook de begrafenis van schepen Maxim Willems vorige maand bracht hem terug naar Knokke-Heist, de mens aan wie ook hij veel te danken heeft. “Ook onze recente voorstelling in het Koningsbos ‘de Stier van Pamplona’ is kunnen ontstaan dank zij zijn steun. Een stuk maken of een voorstelling organiseren, wat we ook nodig hadden, van Maxim kregen we altijd een ok.” De komische toneelvoorstelling ‘de Stier van Pamplona’ werd samen geschreven en in elkaar gebokst door Rik Verheye en zijn vriendin Anouck. Het is haar afstudeerproject waarvan ze hoopt dat het haar visitekaartje zal worden voor de toekomst. Rik en Anouck leerden elkaar kennen toen Rik haar toevallig zag spelen in een toneelstuk. Hij stelde haar voor samen iets te maken voor Het Toneelhuis. Nu dat ‘iets’ kwam er niet, maar van het een kwam wél het ander. “Misschien was het theaterplan een onbewuste drogreden om toenadering te zoeken maar het was vooral geen tactiek of strategie om haar te leren kennen,” maakt Rik ons wijs. Ondertussen is het koppel al een jaar samen en maakten ze samen ‘De Stier van Pamplona’. Na een reeks van zes succesvolle try-outs in Antwerpen speelden ze het stuk vorige maand op Knokse bodem in het Koningsbos. De bedoeling is dat ze er nu een Vlaamse tournee eraan breien. En al spelen Rik en Anouck samen een als koppel een stuk over een koppel: “Wij zijn geen Nicole en Hugo,” lachen ze.

*****

Rik Verheye

Het gaat goed met Rik Verheye. “Zeer goed, ja dankjewel,” zegt hij. Hij is het komende seizoen vaak op de planken te zien, schrijft een televisiereeks voor VTM, hij maakt een film met Stany Crets, wordt een stem in een Pixaranimatiefilm én hij heeft een knap lief. Rik Verheye deed de laatste jaren na zijn afstuderen aan Studio Herman Teirlinck vooral veel televisiewerk & Film, o.a. ‘Adem’, ‘Ella’, ‘Crème de la Crème’, ‘Danni Lowinski’. Momenteel werkt hij aan een eigen televisiereeks voor VTM. Dit najaar speelt hij één van de hoofdrollen in de film van Stany Crets en zal hij weer te zien zijn in verschillende tv- en theaterproducties, waaronder ook in Knokke met ‘De Gehoornden’ van Fc Bergman & Het Paleis. Rik Verheye werd geboren in Knokke op kerstavond 24 december 1986. Hij woont sinds enkele jaren in Antwerpen maar noemt zich nog altijd een rasechte Knokkenaar.

En tot slot…een fotoke uit de oude doos (klantendag bib paar jaar terug, ben de tel kwijt…)

67458_1667590091284_8311113_n

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s