Hannah Van Ongevalle

Hannah Van Ongevalle won op 9 juni de Belgische finale van Diageo World Class, de cocktailwedstrijd georganiseerd door Diageo Reserve Brands waarbij wordt gezocht naar de beste bartender ter wereld. Voor het eerst in zes jaar stuurt ons land nu een vrouw naar het wereldkampioenschap van de cocktailwedstrijd. De Diageo Reserve Brands World Class Global Final zal plaatsvinden in Engeland en Schotland van 27 juli tot en met 2 augustus. Daar zal Hannah proberen de titel van ‘Beste bartender ter wereld’ in de wacht te slepen. Maar eerst maakt ze nog even tijd voor ons.

We hebben afspraak met Hannah Van Ongevalle op het terras van The Pharmacy, de cocktailbar van Hannah en haar papa Jan Van Ongevalle, die ze ruim een half jaar geleden openden, op een locatie die ze beide liever geheim houden. Een plaats die je moet ontdekken om ze daarna te kunnen beleven. Hannah neemt een pauze samen met ons in het zonnetje. We zijn een paar dagen na de Belgische overwinning, op een paar weken voor de wereldwedstrijd in Engeland en Schotland. Het zijn oneindig drukke dagen voor Hannah vol werk, creatief nadenken en interviews aan de lopende band maar voor mij zit een stralende Hannah Van Ongevalle. Ze geeft nog snel een bestelling door aan papa, zeekraal om haar siroop mee te bereiden, en dan start een spraakwaterval… Jan werkt nu al vier jaar in het cocktailwereld, vertelt hij nog rap voor hij vertrekt. Als hij het niveau ziet waarop zijn dochter zich nu bevindt, noemt hij het niet meer vergelijkbaar met het niveau van de bartenders vier jaar terug. “Vroeger had je een happy few groepje bartenders. Vandaag verrijst uit het niets jong aanstormend talent en Hannah … Zij springt er met kop en schouders bovenuit.”

Vanwaar de groeiende interesse voor de cocktailwereld, Hannah? Is het een uitvloeisel van de culinaire programma’s die onze aandacht op smaak hebben gericht?

Ik denk dat door de culinaire programma’s mensen zich inderdaad van meer smaken bewust geworden zijn maar er is ook een besef gegroeid dat als je net op die andere manier een bord dresseert, de bereiding er ook smakelijker uitziet. Mensen zijn op zoek naar meer dan smaak alleen, naar iets wat alle zintuigen prikkelt, zeker in de cocktailwereld.

Een paar dagen voor je naar de Belgische finale trok, zag ik je in The Pharmacy een kaarttruck oefenen waarmee je de jury onder de indruk wou krijgen. Hoe veel smaak en hoe veel show bevat een cocktailwedstrijd?

Ik heb op de finale een truck toegepast, mij aangeleerd door de Gentse goochelaar Randall Silver, die nog spectaculairder was dan deze die ik had geoefend. Ik wist dat het erop of eronder ging zijn maar op zo’n momenten moet je durven risico’s nemen. Ik heb ook heel zwaar risico genomen door gandaham in mijn cocktail te doen. Toen ik die in de shaker deed zag ik al de juryleden vreemd opkijken.

Het klinkt héél gewaagd.

Wij zijn in ons gezin met drie die cocktails maken. Ook mijn broer Ran is bartender. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe smaken en ervaringen. We laten ons door elkaar stimuleren maar we stellen ons ook open voor invloeden van andere mensen. Ik heb me voor het introduceren van de gandaham laten inspireren door Syrco Bakker, chef-kok van restaurant Pure C in Cadzand en de Belgische finale heb ik bereikt samen met mijn creatief team, Yves Peeters van Tricoteuse, grafisch vormgeefster Eloise Deleener en Sander Bullynck die Art Director is bij reclamebureau Plug. Zij zorgen voor mijn branding. Op mijn eerste challenge heb ik een pamflet afgegeven met de uitleg over mijn cocktail. Er waren gepersonaliseerde coasters. Door die kleine dingen geven wij in The Pharmacy onze gasten, of op wedstrijd de jury, een mooie ervaring, een totaalbeleving. Op de wereldfinale moeten de juryleden 50 mensen zien en 50 cocktails proeven en ik heb op de wedstrijd zeven minuten om te tonen wie ik ben en waar ik voor sta maar ik zal me differentiëren. Ik zal mij laten opmerken en ik zal op gevoel werken. Dat doe ik op wedstrijd en in The Pharmacy, niet alleen door het drankje maar ook door de passie voor het vak te delen.

Hoe is jouw passie voor de cocktail gegroeid?

Stilletjes aan. Twee jaar geleden bevond ik me in het begin van de zomer tussen twee jobs en ben ik bij papa achter de bar gaan werken. Maar bartending is veel meer dan achter de bar staan alleen. Papa nam me mee naar wedstrijden, masterclasses en evenementen en ik ontdekte dat de community waarin we ons bevonden allemaal bestond uit stuk voor stuk getalenteerde, interessante mensen. Hoe meer bartenders ik leerde kennen, hoe meer ik besefte dat het mensen waren met wie ik wou samenwerken. Ik had niet verwacht dat ik zo snel erkenning ging krijgen. Ik ben nu 26 en krijg al een erkenning die ik kan vasthouden voor de rest van mijn leven.

Je kan je job graag doen en verder willen evolueren maar een bartender op jouw niveau moet toch ook een verfijnde smaak hebben?

Ik heb ongelooflijk veel chance dat ik ben opgegroeid met een papa die heel veel lekker eten voor mij heeft gemaakt en dat ik nu al vijf jaar mijn man heb, een Fransman die mijn heel andere smaken heeft leren kennen. Ik denk niet dat ik een verfijnde smaak met de genen heb meegekregen maar als je zo in de watten wordt gelegd op culinair niveau geraak je dit gewoon en blijf je die verfijnde smaken opzoeken. Bij ons in The Pharmacy staan 390 flessen. Ik proef elke fles die bij ons binnen komt en ik kan van elke fles zeggen hoe bitter, kruidig, zoet die is. Ik ken de producten en het verhaal er achter zit.

Je broer, Ran, is hoofd bartender in de Baar in Gent. Is hij een concurrent?

Mijn broer is wereldtop maar hij is mijn broer. Ik zal hem nooit als een concurrent beschouwen. Hij zou het wel kunnen zijn. We hebben door onze opvoeding en door de kunstschool die we hebben gevolgd dezelfde manier van presenteren.

Jullie hebben kunstschool gevolgd?

Mijn broer, zus en ik zijn opgevoed door onze ouders op een vrije manier in die zin dat ze ons nooit hebben gepusht en altijd de ruimte hebben gelaten om onszelf te zijn. Had ik toneel willen spelen, dan mocht ik naar de toneelschool. Was het mijn droom bakker te worden, dan mocht ik naar de bakkersschool. Op mijn veertiende wou ik naar Amerika. Mijn ouders hebben me laten gaan. Ik had als kind veel energie. Ik heb Kunsthumaniora gevolgd in Brussel, een school die mij structuur heeft gegeven in het uiten van mijn creativiteit. Anders dan een kunstacademie in bijvoorbeeld Brugge, moesten we in Brussel auditie doen om toegelaten te worden. Dat maakt dat wij daar niet het publiek hadden van de jongeren die niet goed weten welke richting ze uit willen met hun leven maar wel een school met heel getalenteerde leerlingen. De helft van mijn klas van toen komt op tv of is met kunstprojecten bezig. Ik heb het heel erg geapprecieerd dat de school ook mijn link op hun website heeft gepost, een erkenning voor de creativiteit die ook mijn sector te vinden is.

 

Bartender in The Pharmacy ’s avonds en ’s nachts, workshops hosten tijdens de dag. Hoe combineer je beide levensritmes?

Zoals een sterrenchef oefen ik mijn beroep uit met 100.000% passie en liefde. Papa en ik werken lange dagen en nachten maar we werken graag. Ik heb altijd al veel gewerkt en ben opgegroeid met de wetenschap dat je niet al slapend rijk wordt, al is het niet mijn ambitie om rijk te worden. Ik wil wel mijn geld verdienen maar ik wil vooral gelukkig zijn in mijn job. Ik werkte voorheen als trainingsmanager in de modewereld in Nederland, zeven dagen op zeven, van 8 tot 21 u. Ik dacht dat ik toen de job van mijn leven had maar als ik na veertien uur werken naar huis ging was ik kapot. Nu ga ik naar huis met een glimlach op mijn gezicht.

Je bent populariteit stijgt met de dag.

Ik heb nu de voorbije weken 250 vriendschap verzoeken gekregen op facebook van bartenders over heel de wereld, van mijn idolen, van mensen naar wie ik opkijk! Ik ben zo blij en vereerd. Ik sta aan het begin van de most exciting year of my life. Ik mag wereld rondreizen en mensen leren kennen met wie ik instant band heb. Ik voel me als Veerle Baetens op de Oscars met dat verschil dat acteurs elkaar voorbij lopen en bartenders elkaar in de armen vallen. Wij bartenders van over heel de wereld zijn zoals een bende postzegelverzamelaars, mensen die zo fanatiek met hun passie bezig zijn dat ze met iemand aan de andere kant van de wereld nooit zonder gespreksonderwerp vallen.

Word je in je beroep niet te veel geconfronteerd met alcoholmisbruik?

Bartending is een eervol beroep en dat moet je met eer behandelen. Vorige week nog gaf ik een les gin tonic les aan tien geweldige vrouwen. Ze vroegen of ik elke dag dronk maar ik heb hen uitgelegd dat er is verschil is tussen drinken en proeven. Als ik cocktail maak, moet ik proeven of de smaken in juiste balans zijn maar ik behoud mijn afstand van de alcohol. Ik vind whisky een ongelooflijk mooi en interessant product maar het is niet omdat ik eentje apprecieer dat ik er tien ga drinken. Je mag geen overdaad hebben van iets wat goed is. Eén diamant aan je hand dragen is ook meer bijzonder dan er tien in je kluis hebben. Je moet respect hebben voor de alcohol maar ook voor jezelf. We hebben een mooi publiek in The Pharmacy maar als het voorkomt dat iemand te veel gedronken heeft, stop ik met schenken en bel ik een taxi. Klanten appreciëren dat. Niet het moment zelf, maar achteraf wel.

Als modebewuste vrouw met een in het oog springende look heb je wellicht paar leuke shoppinadresjes voor ons?

Sketch in de Kustlaan is mijn absolute favoriete winkel, niet omdat mijn mama er werkt maar omdat Sketch een trendsetter is in Knokke, met toonaangevende mode die niet mee deint met de grote massa. Het is er niet goedkoop maar ik spaar liever drie maand voor één stuk van Sketch dan van tien stukken uit een andere winkel.

En restauranttips?

Ik ben een horecamens. Eten en drinken is belangrijk voor mij. Ik ben altijd op zoek naar trends en beleving, ook al gaat het daarbij om de meest eenvoudige snack zoals een croque monsieur. Ik ben een vleeseter en ga daarvoor heel graag naar De Damse Poort in Damme waar ongelooflijk topkwaliteit vlees voor je ogen wordt gegrild. Ik ben ook fan van brasserie Living Room 102 op de grens tussen Knokke en Sluis die met zijn beefbar een fantastische trendsetter is. Twee plaatsen waar ik heel graag heel de avond ga spenderen zijn de Bar à Manger en de Boudin Sauvage. Om het in de termen van Komen Eten te zeggen, voor sfeer en gezelligheid geef ik de Bar à Manger en de Boudin een tien. Ik kan ook enorm genieten van een croque in de Cap Nord en ik ga heel graag pannenkoeken in restaurant Lady Ann, bij mijn bovengenoemde goede vriendin Eloise, iemand die de horeca met de paplepel heeft binnen gekregen en uitblinkt in klantvriendelijkheid. Mijn favoriete plaatsen in Brugge zijn de Refter, de bistro van driesterrenchef Geert Van Hecke, de Quatre Mains waar ik bij mijn eerste bezoek al gecharmeerd werd door hun vriendelijke bediening, een fijne service die ik ook al mocht ervaren in restaurant Lieven een beetje verderop in de Philipstockstraat. Het zijn stuk voor stuk aderessen waar ik al klanten heb naar doorverwezen en waarvan niet een is al ontevreden terug is gekeerd.

Hannah…al dat eten. Hoe blijf je zo slank?

Mocht mijn spijsvertering niet zo goed werken, ik woog 300 kg…

Tot slot Hannah. Papa vorig jaar en jij dit jaar hebben ons verwend met een cocktailbar op de Blue&White party. Zal je drukke agenda het nog toelaten volgend jaar je cocktailbar op onze party te organiseren?

Voor een party die elk jaar een goed doel steunt? Zeker weten!

Dankjewel. En toi toi op het wereldkampioenschap. Wij duimen!

Sea of Heartbreak (Hannah Van Ongevalle)

Ingrediënten

30ml Johnnie Walker Double Black 15ml donkere agavesiroop 20ml Domaine de Canton (gember) liqueur 30ml vers citroensap 30ml Talisker storm wat Filliers 15 jaar ouder graanjenever Appelsienschil

 

Bereiding

Stap een

Spoel het glas met Filliers 15 jaar ouder graanjenever

Stap twee

Voeg alle ingrediënten samen in een met ijs gevulde shaker.

Stap drie

Giet de Filliers uit het glas.

Stap vier

Giet de cocktail in een mooi glas.

Stap vijf

Garneer met appelsienschil.

 

Food recept

Deze cocktail kan op twee manier geserveerd worden. Voor de vrouwen combineer je de cocktail met verse aardbeien, geweekt in een cacaocrème. Voor de mannen dien je de cocktail op met wat blauwe roquefort kaas.

 

Smakelijk!

 

Advertenties

3 thoughts on “Hannah Van Ongevalle

  1. Pingback: Zomers cocktailreceptje… | christel 'de kriebel' bedert

  2. Pingback: Come take a sip with me – win een gratis exemplaar | dekriebelopreis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s