Michel Van Brussel

Dr. Michel Van Brussel

 

“Mijn patiënten doe je geen pijn!”

Het stond ‘zo vast als een paal boven water’ dat dokter Michel Van Brussel van alle mogelijke specialiteiten in de chirurgie nooit ofte nimmer zou kiezen voor brandwondenchirurgie. Maar toch…

 

De keuzes die je maakt in je leven zijn erg arbitrair. Veel hangt af van de omgeving waarin je terecht komt. Na mijn eerste stage als assistent in de chirurgie in Antwerpen, wist ik één ding zeker, geen brandwonden! Maar ‘het leven ging zijn gang’ en toen ik afstudeerde, ging ik aan het werk in het Militair Hospitaal. Daar wou het diensthoofd mij indelen op de dienst brandwonden. ‘Mooi niet,’ repliceerde ik zijn voorstel, maar ze hadden daar toen iemand nodig en ik wilde werken. Ik kwam er in een compleet andere omgeving terecht en kreeg waanzinnig goede collega’s, Vincent Druez en Patrick Massagé, met wie het op alle gebied aangenaam samen werken was.

Vandaag ben ik fulltime met brandwonden bezig, als chirurg in Leuven, maar zelfs nu, na tien jaar, vind ik het nog altijd geen plezante job. Ik kan mij heel goed motiveren om mijn job zo goed mogelijk te doen en er alles voor te geven maar dat is niet hetzelfde als het graag doen. Als ik een baby moet opereren van zes maanden die van het verzorgingskussen in een bad met heet water is gevallen, kan ik toch moeilijk zeggen dat ik een plezante job heb? Ik kan mijn patiënten hun leven niet terug geven. Ik kan ze alleen maar oplappen. Ik kan een gezicht niet reconstrueren zoals het was. Maar ik kan het wel heel acceptabel maken.

Chirurgie is een heel technisch gebeuren. Het technisch aspect van wat wij doen, koppelt de patiënt los van het mens zijn, net zoals een schrijver tijdens het schrijven iemand aan het verwoorden is, los van zijn mens zijn. Tegelijkertijd blijven we heel hard met de mens bezig. Zo blijf ik, als ik brandwonden aan het opereren ben, continu de monitoring in het oor houden. Zo accepteer ik het ook niet dat ze een kind een uur op de operatietafel laten wachten alvorens het in slaap te doen. Of ik aanvaard ook niet dat ze mijn patiënten pijn doen om te checken of ze al wakker zijn of nog onder narcose. Mijn patiënten doe je geen pijn!

In 2003 na een ramp met 278 slachtoffers met brandwonden in Burkina Faso werd ik ter plaatse gestuurd om hulp te bieden. Achteraf ben ik met collega Luc De Clerck terug gekeerd. Wat we daar gezien hebben, grensde aan de waanzin. Niet alleen op medisch maar ook op menselijk vlak. We hebben er na overleg met de plaatselijke overheid een brandwondenproject opgericht, Flame. In 2006 openden we er ons brandwondencentrum met ziekenzaal, materiaalkamer en sterilisatieruimte. In het centrum kunnen patiënten terecht voor gratis verzorging. Een tweetal keer per jaar gaan we ter plaatse opereren. Of ons werk nut heeft? Elke keer ik in Burkina Faso mijn eerste patiënt heb geopereerd, weet ik dat het nuttig is geweest. Anderzijds is het mijn doel in Westelijk Afrika iets op te bouwen wat op de duur zo erg verankerd zit dat het voor de regio incontournable is geworden en uitgegroeid is tot een gerespecteerd opleidingscentrum voor professionelen, kinesisten, verpleegkundigen en artsen uit de regio.

 

Michel Van Brussel is Antwerpenaar maar woont al meer dan tien jaar in Knokke-Heist. Hij is algemeen chirurg gespecialiseerd in brandwonden, verbonden aan de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. In 2003 richtte hij samen met Luc De Clerck Flame op, een vzw die een brandwondencentrum opbouwde en sindsdien verder ondersteunt in Burkina Faso, waar niet alleen gratis toegang gegeven wordt tot kwalitatieve brandwondenzorg maar ook wordt gewerkt aan een structurele verbetering van de basisgezondheidszorg, preventie en opleiding.

Tekst: Christel Bedert voor Steps 2011

**************************************************************************************************

Ondertussen zijn we drie jaar verder. Het Flame-team in ondertussen in Burkina Faso een brandwondenhospitaal aan het bouwen. De werken werden opgestart in april 2014. Sfeerbeelden in onderstaande fotofilmreportage.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s