Bart Cardoen

KTKH speelt de Paaldanseres en de Europarlementariër

Op 11, 12 en 13 december, telkens om 20 uur, speelt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het CC Scharpoord de komedie De Paaldanseres en de Europarlementariër van Frank van Erven in een regie van Bart Cardoen. Het stuk is een pretentieloze komedie waarin op een luchtige manier de draak wordt gestoken met het vermeende fatsoen van bepaalde mensen in onze samenleving.

Regisseur Bart Cardoen (uit de persmap van het KTKH):

Er werd mij gevraagd om iets over mezelf te schrijven. “Stel je gewoon voor!” zei men mij. En ik peinsde. ’t Is gelijk alsof de mensen mij niet kennen. Ik heb in mijn leven nog niks anders gedaan dan over mezelf geschreven. Bladzijden heb ik al vol gepend. Mijn vel, schoon vel. Ge kent dat. Uzelf naar een vermeende dimensie verheffen tot ge er een breuk aan uw pols aan overhoudt. Hoe zou u zelf zijn, mocht u zichzelf mogen voorstellen.

Ik heb al zodanig veel over mezelf geschreven dat ik het niet als onaangenaam zou hebben ervaren mocht er, in functie van deze programmafolder eindelijk eens een echte schrijver iets over mij hebben geschreven. Een soort ode met veel schone woorden, zeg maar. Maar die echte schrijver had geen tijd want hij was zelf bezig aan een boek. Iets over een verliefde man die langs een meer loopt en plots in het water sukkelt wegens tranen in de ogen van verdriet om de crisis in zijn relatie. Ik loop nooit langs een meer, laat staan dat ik ooit in het water zal sukkelen. Die schrijvers kunnen er al bij al toch soms weg mee, denk ik wel eens. Waar blijven ze het allemaal halen!

Bij gebrek aan een echte schrijver zal ik het dus zelf moeten doen. Ik ben Bart Cardoen en werd in 1958 geboren. Ik groeide op in een beschermd milieu. Mijn vader smeedde helmen en mijn moeder breide maliënkolders. In mijn vrije tijd kweek ik torenvalken hoewel deze hobby, wegens een steeds schrijnender gebrek aan torens, nooit echt volledig van de grond is gekomen.

Vroeger speelde ik, tot ergernis van heel wat nonkels en tantes, vaak ‘The Birds’ van ‘Alfred Hitchcock’ na op familiefeesten. Ik vroeg de familie telkens om te figureren en dan legde ik met handen en voeten uit wat ze moesten doen en hoe ze het moesten doen. Op een dag riep nonkel Willy een tikkeltje gepikeerd: “Hoe dat ge nog geen regisseur wordt!” En in plaats van het cynisme in zijn opmerking te doorzien, ging ik daadwerkelijk regisseren. Ik werd gelegenheidsregisseur. En van de ene groep kwam de andere. Ik nam al eerder plaats in de regiestoel van het KTKH. We brachten toen respectievelijk ‘Zwijg kleine’, ‘Acht Vrouwen’ en ‘Moord en Doodslag’. Sommigen zullen zich deze stukken misschien nog herinneren. Anderen dan weer niet. Zo gaat dat in het leven. De ene mens is qua geheugen de andere niet.

U moet van mij dus geen opgeblazen curriculum vitae verwachten. Wat avance om u met van alles en nog wat om de oren te slaan. Dure woorden brengen doorgaans weinig zoden aan de dijk. Mijn uitgangspunt als regisseur is vrij simpel. Ik probeer voorstellingen te creëren die ik zelf op een podium zou gespeeld willen zien. Vlotte en verrassende voorstellingen die haalbaar zijn voor een amateursgezelschap. Geen intellectueel of elitair gedoe. Een hoopje humor, een blikje ironie, een vleugje tragiek en af en toe een wolkje bitterheid. Dat het leven soms onweerstaanbaar grappig kan zijn. Dat het leven soms een hel kan zijn. God slaat niet of hij zalft.

‘De Paaldanseres en de Europarlementariër’ is een pretentieloze komedie waarin op

een luchtige manier de draak wordt gestoken met het vermeende fatsoen van bepaalde mensen in onze samenleving. U zult straks, in een waarlijk aandoenlijke enscenering, allerlei acteurs en actrices over het podium zien dwalen. Wellicht zult u sommigen onder hen herkennen. Mogen wij u, gezien de intensiteit van hun rol, vriendelijk doch met aandrang verzoeken om niet naar hen te zwaaien gedurende de voorstelling? Mooi zo, u lijkt me een geweldig publiek.

Wij mogen hopen dat u straks tevreden huiswaarts keert! Bart Cardoen

 foto’s Bert de Nijs

 

Advertenties

One thought on “Bart Cardoen

  1. Pingback: Ik ben geen paaldanseres…maar ik ken er wel eentje en ze is … WHAW!!! | christel 'de kriebel' bedert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s